Alkohol butylowy
Alkohol butylowy znany także jako butanol jest jednym z alkoholi mających cztery atomy węgla. Ma on wiele zastosowań, jednak najbardziej znanym jest użycie go jako rozpuszczalnika oraz półproduktu w niektórych reakcjach chemicznych. Obecnie prowadzone są badania mające na celu sprawdzenie czy nadaje się on jako zamiennik benzyny.
Alkohol butylowy występuje w aż 4 izomerycznych formach. Z tego też względu jego nazwa nie jest jednoznaczna, gdyż może ona odnosić się aż do cztery związki. Pierwszym z nich jest n-butanol, zwany również 1-butanol, w którym grupa hydroksylowa jest przyłączona do skrajnego atomu węgla w prostym łańcuchu czterowęglowym. Może także oznaczać sec-butanol, zwany także 2-butanol, w którym grupa hydroksylowa jest połączona z 1 z wewnętrznych atomów węgla. Pozostałe 2 alkohole to izobutanol, znany również jako 2-metylo-1-propanol oraz tert-butanol zwany 2-metylo-2-propanol. W związkach tych grupa hydroksylowa jest powiązana z rozgałęzionym izomerem przy pomocy wiązania z odpowiednio zewnętrznym lub wewnętrznym atomem węgla.
Jak już wyżej wspomniałem alkohol butylowy ma mnóstwo zastosowań. Najczęściej jest wykorzystywany jako rozpuszczalnik używany w procesach chemicznych jak również w przemyśle włókienniczym. Stosuje się go także w roli rozpuszczalnika wszelkiego typu farb. Jest także jednym z elementów olejów hydraulicznych, lakierów, a także płynów hamulcowych. Używa się go również do wytwarzania perfum oraz jako półprodukt w wszelkiego typu procesach chemicznych.
Alkohol butylowy można stosować jako zamiennik standardowej benzyny skierowanej do silników wewnętrznego spalania. Ponieważ posiada właściwości chemiczne niezwykle podobne do właściwości chemicznych benzyny może być jej zamiennikiem bez przymusu modernizacji silnika.
Mniej więcej od lat pięćdziesiątych alkohol butylowy jest produkowany na bazie paliw kopalnych. Jednakże można go otrzymać także w procesie fermentacji biomasy roślinnej. Metoda ta była z powodzeniem stosowana do początku lat pięćdziesiątych. Biomasa roślinna składała się najwięcej ze słomy oraz wszelkich pozostałych odpadów roślinnych, w skład których wchodzą węglowodory. W tej metodzie biorą również udział bakterie Clostridium. W ostatnich latach odkryto również inne bakterie, które mogą wziąć udział w procesie fermentacji. Współcześnie próbuje się uzyskać bakterie, które będą wytwarzać alkohol butylowy o większym stężeniu niż bakterie Clostridium. Poza badaniem szczepów bakterii, naukowcy zastanawiają się nad skutecznością otrzymywania alkoholu butylowego w procesie elektrolizy z etanolu.